Leren leren

Hoe gebruik ik mijn agenda? Hoe plan ik mijn huiswerk efficiënt tussen alle hobby's door? Hoe studeer ik aardrijkskunde, wiskunde, Frans? 

We helpen je graag om door de bomen het bos te zien.

heleen.jpg

Hoe doen we dat nu?

- Misschien heb je het moeilijk om met je werk te starten. Tijdens de middag- of avondstudie kun je in een rustige omgeving studeren of huiswerk maken. Samen studeren met anderen kan motiverend werken. 

- We leren je je boekentas goed te organiseren en gebruik te maken van een voorordner. Op die manier sleur je geen overvolle boekentas mee. 

- In onze lessen 'Leren leren' met Martin en Madam leren we je hoe je plant, je agenda gebruikt, je boekentas maakt, je voorbereidt op de proefwerken ...

- Leraars van het PLUS-team komen soms samen les geven met je vakleraar. Tijdens die momenten hebben ze tijd om even stil te staan bij je werk- en studiemethode. 

- In ons Leerlabo leren studiebegeleiders je hoe je sneller en efficiënter kunt studeren. We laten ons daarvoor inspireren door de meest recente wetenschappelijke inzichten over hoe ons brein werkt.

Fien.jpg
Heleen Parmentier & Fien Windels
onze leerlingbegeleiders aan het woord

Naast persoonlijke coaching zijn er ook lessen in kleine groep. Een greep uit het aanbod: 

Plannen en organiseren

Een goede planning en organisatie zijn handige hulpmiddelen om je leer- en maakopdrachten binnen een redelijke tijd te kunnen maken. Je leert wat het verschil is tussen huiswerk noteren en een overzichtelijke planning maken. Daarnaast wissel je tips uit met klasgenoten over het handig organiseren van je schoolwerk.

 

Het geheugen

Leren begint bij je geheugen. In deze les leer je hoe je geheugen werkt en hoe je je geheugen het best kunt benutten tijdens de lessen en thuis. Het volgende is belangrijk om in je oren te knopen: iedereen kan leren en slimmer worden, door het geheugen zo goed mogelijk te benutten. Je hersenen – en dus je geheugen – zijn als een spier die je kunt trainen.

 

Word jij een goede manager van je eigen tijd?

Timemanagement gaat over goed en slim je tijd indelen. In deze les leer je hoe je een goede manager wordt van je eigen tijd. Je leert in te schatten hoeveel tijd een taak kost en hoe je deze taak het best kunt aanpakken binnen de tijd die je hebt.

 

Leerstrategieën

Hoe effectiever je leert, hoe beter je informatie kunt onthouden. Een leerstrategie is een werkwijze die je inzet om informatie te verwerken en te onthouden. Door effectieve leerstrategieën in te zetten, wordt kennis goed opgeslagen in je langetermijngeheugen. Onderzoek heeft uitgewezen dat er vijf leerstrategieën zijn die het best werken. Handig om te weten wat werkt en wat niet werkt bij het leren.

Lesmethoden: werken met je leer- en werkboeken

Wist je dat in je schoolboeken superveel handige leertips zijn verwerkt? Veel leerlingen verdiepen zich onvoldoende in de lesmethoden van het schoolvak en dat is jammer. Je krijgt in deze les meer inzicht in hoe lesmethoden zijn opgebouwd en welke hulp de methode bij het leren biedt. Je ontdekt dat er in elke lesmethode handige verwerkingsstrategieën en leertips voor het vak zijn verwerkt.